De Media
TELEGRAAF okt. 2010

Cosmetische klinieken schieten tekort
door Erwin van der Aa

DEN HAAG, Bijna een kwart van de particuliere klinieken voor plastische of cosmetische chirurgie heeft geen plastisch chirurg in dienst of werkt met een gespecialiseerde arts die geen recente kwaliteitscontrole heeft doorstaan. Een
KWART WERKT ZONDER GEWENSTE CONTROLES
Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidzorg.
Uit het rapport blijkt dat het gaat om dertien van de 55 plastisch chirurgische of cosmetische klinieken. Er worden geen eisen als een medische specialisatie gesteld. De Inspectie evenwel vindt dat er meer afspraken nodig zijn om te grote risico's voor patiënten te voorkomen. Zeker omdat blijkt dat niet alle klinieken kunnen bewijzen kwaliteit te leveren.


De artikelen op deze pagina zijn voor opname veelal ingekort en/of vertaald, de orginele tekst is bij de webbeheerder aanwezig.


COSS
NEDERLAND
KIDS

Coalition of Silicone Survivers
COSS kids Nederland is onderdeel van COSS USA
NEDERLAND
KIDS

Coalition of Silicone Survivers
COSS kids Nederland is onderdeel van COSS USA
Medische Tourisme of Ramp Tourisme
1 maart, 2012
Medisch Toerisme of Ramp Toerisme ?
Tamas Rozsos, een plastisch chirurg uit Boedapest, Hongarije, plaatst een siliconen
borstimplantaat in zijn prive-kliniek te Boedapest. Hongarije, waar de medische kosten
relatief laag zijn met een hoog niveau van de dienstverlening. Het is een favoriete
bestemming voor medisch toerisme, met inbegrip van plastische chirurgie.
2012.REUTERS / Bernadett Szabo

 
B-10
Utrecht - 28 mei 2013,

'Europa wil strengere regels bij gebruik van medische hulpmiddelen'

De regels voor het toestaan van medische hulpmiddelen in Europa moeten strenger worden om gezondheidschade bij patiënten te voorkomen, het gaat daarbij m.n. om borstimplantaten en kunstheupen. Bij intensief gebruik blijken kunstheupen bij slijtage metaaldeeltjes in het lichaam en bloed achter te laten. Hart- en huidklachten en problemen met het zicht waren daarbij het gevolg voor patenten. Men schat dat in Nederland 11.000 van die MoM-heupen zijn verkocht. Zolang de langetermijneffecten van kunstheupen en borstimplantaten niet bekend zijn pleit de inspectie er voor dat deze niet meer regulier worden toegepast. Ook wil de Inspectie een verplichting voor artsen dat incidenten met implantaten worden gemeld bij de fabrikanten. Deze conclusies van de inspectie gelden voor alle implantaten: zoals borst- en heupimplantaten, defibrillatoren en gynaecologische matjes die worden gebruikt voor baarmoederverzakkingen.

Terug naar boven
Terug naar Home
01 mei 2013 -
Bron: The Guardian
'Slechtere overlevingskans borstkanker bij vrouwen met implantaten'

Borstkankerpatiënten met borstimplantaten, hebben een slechtere overlevingskans dan vrouwen met borstkanker zonder implantaten. Dit blijkt uit een Canadeesonderzoek.

Het onderzoek laat zien dat borstkanker niet ontstaat als gevolg van de implantaten, maar dat de borstkanker minder goed opgespoord kan worden. Bij vrouwen met implantaten is het borstweefsel minder goed zichtbaar tijdens borstkanker-screening. Hierdoor wordt de kanker vaak later ontdekt. Dit zorgt voor lagere overlevingskansen.

Hoger risico op overlijden
De onderzoekers vonden dat vrouwen met implantaten een ongeveer 25% hoger risico hebben op het later ontdekken van borstkanker. Ook vonden zij dat vrouwen met implantaten een bijna 40% hoger risico hebben op het overlijden door borstkanker.

De onderzoekers zeggen nadrukkelijk dat er meer onderzoek nodig is om een definitieve conclusie te trekken.

06 juni 2013
Subsidie voor borstimplantaten registratiesysteem
Om een registratie systeem op te zetten voor borstprothesen krijgt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) subsidie van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).  Het is de bedoeling met dit registratiesysteem te komen tot een verbetering in veiligheid en kwaliteit voor vrouwen die een borstreconstructie of borstvergroting ondergaan. Ook wil men met het systeem vroegtijdig slecht functionerende prothesen ontdekken. Volgens René van der Hulst, voorzitter van de NVPC: is het bijhouden van een zogenaamd track-and-tracingsysteem essentieel. Men verwacht dat het systeem vanaf eind 2013 voor plastisch chirurgen die met implantaten werken verplicht wordt gesteld, ongeacht of dit verzekerde of niet-verzekerde zorg betreft.

Verleden jaar, in 2012, werd de wereld geconfronteerd met het PIP implantaten debacle, waarbij door het Franse bedrijf met siliconen vulling in borstimplantaten werd gefraudeerd. Deze fabrikant gebruikte illegaal siliconen die niet voor klinisch gebruik toegelaten waren. De implantaten scheurden veel sneller dan implantaten van andere producenten. Voor de NVPC was dit aanleiding om een registratiesysteem op te zetten waarin de prothesen en de vrouwen die ze dragen terug zijn te vinden. Ook wordt hierin bijgehouden wanneer en waarom de prothesen geplaatst en eventueel verwijderd zijn geworden. Al vanaf de begin jaren ‘60 worden siliconen protheses geplaatst bij het reconstrueren van (een) geamputeerde borst(en) na borstkanker en voor het vergroten of verfraaien van een borsten.

Het registratiesysteem moet zorgen voor verbetering van veiligheid en kwaliteit voor vrouwen met borstreconstructies en met borstvergrotingen. Ook wil men met het systeem slecht functionerende prothesen vroegtijdig pogen te ontdekken. Op deze wijze kunnen de slachtoffers sneller en efficiënter geïnformeerd worden bij o.a. kwaliteit problemen van hun prothese. Bovendien worden de registratie gegevens gekoppeld aan de bestaande registraties voor borstkankerpatiënten. Men hoopt zo dat de kwaliteit van zorg voor vrouwen met borstreconstructies met prothesen inzichtelijker en beter wordt. Daarbij krijgt men  bijvoorbeeld inzicht in bij welk percentage van de vrouwen met prothesen complicaties optreden. Van der Hulst hoopt dat VWS minister Schippers het registreren van ingebrachte borstimplantaten in Nederland verplicht stelt. De NVPC kan alleen de eigen leden registratie verplichten, in Nederland zijn er ook niet-plastisch chirurgen die borstimplantaten plaatsen.

Naast Nederland is er ook internationaal steeds meer druk om verplichting van registratie van borstimplantaten. Met deze verstrekte subsidie bevindt de NVPC zich internationaal in de koppositie naar de registratie toe en zal met haar systeem nauw samenwerken met onder andere Australië, Engeland en de Verenigde staten.